Znani zmagovalci 9. sezone Varno na kolesu


Program Varno na kolesu je letos že deveto leto spodbujal mlade k varni in aktivni vključitvi v promet ter združil več kot 10.000 učencev iz 140 slovenskih osnovnih šol. Mladi kolesarji in kolesarke so se prek inovativnih, tematskih in zabavnih nalog spoznavali s cestnoprometnimi predpisi, se s pomočjo zanimivih kolesarskih aktivnosti pripravljali na varno vključitev v promet in se obenem še potegovali za privlačne praktične in denarne nagrade.




External link opens in new tab or windowSEZNAM ZMAGOVALCEV PO KATEGORIJAH IN POSAMEZNIH NALOGAH SI LAHKO OGLEDATE TUKAJ.



V letošnjem razpisu so učenci lahko sodelovali v 3 kategorijah; v razpisu A, razpisu B ali v razpisu A + B. Naloge razpisa A so opravljali učenci, ki so se letos pripravljali na kolesarski izpit. Temu primerne so bile tudi naloge, ki so jih uspešno opravili. Naloge ''Postajam kolesar'', ''Kolesarska pravila v zgodbi'' ter ''Kolesarji v moji občini'' so učence pripravljale, da se spoznajo s kolesarskimi pravili, obvezno opremo na kolesu in kolesarskimi potmi v njihovem kraju in v okolici šole. 

V razpisu B so letos sodelovali učenci cele šole, od 1. - 9. razreda. Sodelovalo je poljubno število otrok oziroma oddelkov. Skozi vso šolsko leto so pridno nabirali kolesarske kilometre. Skupno so vse šole v letošnjem šolskem letu zbrale kar preko 144.000 km. Izjemno!

V razpisu A + B je prav tako sodelovalo poljubno število učencev in oddelkov. Naloge so opravljali tako tisti učenci, ki so se v letošnjem letu pripravljali na kolesarski izpit, kot tisti, ki še ga niso ali so ga že opravili. Naloge so bile za vse poučne in zanimive.


Poleg ozaveščanja o varnosti v prometu je program letos izpostavljal tudi pomen kolesa kot trajnostnega prevoznega sredstva in v čim večjem številu spodbujal mlade, da svoj prosti čas preživljajo aktivno. Učenci, ki so se v letošnjem šolskem letu pripravljali na kolesarski izpit, so analizirali nevarne točke v svojem kraju, predstavljali pozitivne primere kolesarjenja v svoji občini in na ustvarjalen način razmišljali o različnih prometnih situacijah. Vsi ostali učenci pa svoje znanje o varnosti v prometu predstavili tako, da so pripravili priporočila za odpravo prometnih pomanjkljivosti v šolski okolici in s kolesarjenjem v prostem času nabirali kilometre za svojo šolo.


Učenci slovenskih osnovnih šol so letos spet dokazali kako dobro so pripravljeni na vožnjo s kolesom v prometu ter kako dobro poznajo kolesarska pravila, ki se jih morajo kot udeleženci v prometu držati.


Iskrene čestitke in posebna zahvala gre vsem sodelujočim učencem ter njihovim učiteljem mentorjem!