#RadiPomagamo: Kolesa za vse!

Imate kolo, ki ga ne uporabljate? Podarite ga za dober namen!

Avto-moto zveza Slovenije v sodelovanju s svojimi avto-moto društvi in klubi začenja akcijo zbiranja rabljenih koles, ki jih bo Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje podarila otrokom iz socialno ogroženih družin. V minulih dneh je AMZS že predal prvih deset koles, ki bodo razveselila otroke v Ljubljani in njeni okolici. S podporo projekta "Varno na kolesu", ki izobražuje šolarje, ki se pripravljajo na kolesarski izpit, bodo ponosni novi lastniki koles dobili tudi zaščitne kolesarske čelade.

Kolo je eno prvih prevoznih sredstev, s katerim otroci samostojno vstopijo v svet mobilnosti, hkrati pa jim omogoča športno aktiven način preživljanja prostega časa in druženje. Žal vsi otroci zaradi najrazličnejših okoliščin nimajo svojega kolesa. Po izkušnjah Zveze prijateljev mladine Moste – Polje se predvsem v času, ko učenci v šoli opravljajo kolesarske izpite, poveča povpraševanje po (rabljenih) kolesih. "Pri donacijah koles smo se doslej soočali s težavami, da marsikatero kolo, ki bi ga na ta način lahko dobili, ni bilo tehnično brezhibno", je izkušnje s terena predstavila Tanja Petek, sekretarka ZPM Ljubljana Moste – Polje.Program External link opens in new tab or windowVarno na kolesu, ki že 10. leto zapored osnovnošolce spodbuja k čim pogostejšemu kolesarjenju ter jim pomaga pri opravljanju kolesarskega izpita, se je letos pridružil akciji #RadiPomagamo: Kolesa za vse! s svojo donacijo kolesarskih čelad za otroke. Vsi otroci, ki bodo dobili kolo, bodo prejeli tudi zaščitno kolesarsko čelado.***


Ena najpomembnejših storitev AMZS je pomoč na cesti avtomobilistom, motoristom in tudi kolesarjem, ki se znajdejo v težavah. S projektom 'Kolesa za vse!' pa si želimo, da bi naše poslanstvo pomagati še nadgradili in mobilnost na kolesu omogočili vsem tistim, ki bi sicer bili zanjo prikrajšani. Namen projekta je tudi osveščanje, da je za varno kolesarjenje primerno le tehnično brezhibno kolo, za kar poskrbimo v AMZS v sodelovanju s kolesarskimi servisi. Kolesarji pa morajo uporabljati zaščitno kolesarsko čelado, saj ima ta pri morebitnem padcu pomembno vlogo zaščite glave pred usodnimi poškodbami. Nenazadnje pa ima zbiranje rabljenih koles tudi pomembno okoljsko sporočilo: popravilo in ponovna uporaba kolesa sta za okolje bistveno bolj prijazna kot izdelava in nakup novega, je izpostavil vodja področja AMZS članstvo Davorin Smodiš.