MORAVČANI AKTIVNI NA KOLESARSKEM TABORU


OŠ Jurija Vege Moravče so se kot ambasadorji programa Varno na kolesu skupaj z OŠ Mengeš udeležili kolesarskega tabora v Planici. V času Evropskega tedna mobilnosti so organizirali tudi več kolesarskih izletov, učitelji pa so šolarje spodbujali, da za prihod v šolo izberejo okolju prijaznejše prevozno sredstvo. Lokalno kolesarsko akcijo je spodbudil program Varno na kolesu s pozivom šolam, da sporočilo o pomenu trajnostne mobilnosti in gibanja širijo v bližnje kraje.


OŠ Jurija Vege Moravče že sedmo leto sodeluje pri programu Varno na kolesu in se aktivno ukvarja z ozaveščanjem o trajnostni mobilnosti. Učiteljica Katja Medija je opisala kolesarske aktivnosti, ki se v tem času odvijajo na šoli: »Pretekli vikend smo skupaj z OŠ Mengeš izvedli kolesarske tabore v Planici, ki se jih je udeležilo 15 učencev od petega do devetega razreda. Poleg tega smo v tem tednu izvedli številne športne dneve, predvsem pohode, danes po pouku pa načrtujemo organiziran kolesarski izlet za učence od petega do devetega razreda. Nanj smo povabili smo tudi starše učencev petega razreda. Kljub slabim vremenskim napovedim upamo, da bomo lahko izlet uspešno izvedli in na kolo privabili čim več učencev, staršev in učiteljev.«


Trajnostne mobilnosti ne spodbujajo samo med najmlajšimi, ampak tudi med starši in učitelji. »V tem tednu smo starše obvestili, da poteka Evropski teden mobilnosti, in jih pozvali k čim večji uporabi trajnostnih oblik prevoznih sredstev. Tudi za učitelje načrtujemo aktivnost 'V službo pridem peš ali s kolesom'. Učitelje želimo spodbuditi, da se dogovorijo za skupne prevoze, svoj avto parkirajo stran od šole in se nato v šolo podajo s kolesom ali peš,« je dodala učiteljica Katja.