Skupen števec Varno na kolesu letos obrnil več kot 66.000 km!


Tudi letošnji maj mineva v znamenju programa Varno na kolesu, ki že 10. leto zapored širi sporočilo o pomenu varnosti kolesarjev v prometu in spodbuja k aktivnemu življenjskemu slogu. V letošnjem šolskem letu je približno 4.000 sodelujočih učencev v sklopu ene izmed razpisanih nalog zbralo 66.210 km in s tem prihranili tono in pol emisij CO2.Po dveh letih spletnih srečanj pa je končno čas, da se zopet vidimo v živo. Zmagovalci letošnjega razpisa bodo znani v četrtek, 26. maja, ob 9:45 na dogodku, ki bo potekal v Koloseju Ljubljana.Že zdaj pa razkrivamo šolo, ki je osvojila največ kilometrov glede na število sodelujočih učencev in število prekolesarjenih km. To je OŠ Jožeta Pučnika Črešnjevec! Tako kot ozaveščanje o cestnoprometnih predpisih je pomemben del programa Varno na kolesu tudi spodbujanje h gibanju in uporaba kolesa kot trajnostnega prevoznega sredstva. V okviru razpisane naloge so učenci poskrbeli za svoje zdravje, okolje, hkrati pa še pridno beležili osvojene kilometre, ter se s tem potegovali za privlačne nagrade. Skupno so vsi učenci v tem letu prekolesarili kar 66.210 km, s tem pa prihranili približno tono in pol emisij CO2 . Zmagovalka naloge Kolesarim v prostem času, ki prejme kolo, ki ga podarja Zavarovalnica Triglav, je OŠ JOŽETA PUČNIKA ČREŠNJEVEC!


Projektu Varno na kolesu pa se konec maja pridružuje tudi akcija kolesarimo.SKUPAJ, ki jo skupaj s podporniki organizira fundacija NEUROTRUST. Akcija veliko pozornosti posveča pomenu nošenja kolesarske čelade, ki v primeru padca prepreči hujšo obliko poškodbe glave. V sklopu akcije bodo zbirali sredstva, namenjena osebam, ki zaradi tovrstnih poškodb potrebujejo dolgotrajno rehabilitacijo in zdravljenje. Sredstva se zbirajo do konca julija s sodelovanjem pri kolesarskih podvigih, v tem času pa so donacije možne tudi s pošiljanjem SMS-sporočil na 1919 s ključno besedo KOLESARIMO5. 

Se vidimo 26. maja pred Kolosejem v ljubljanskem BTC! Veseli nas, da se po dveh letih spletnih srečanj končno lahko vidimo tudi v živo. Rezervirajte si čas za dopoldansko srečanje v četrtek, 26. maja, ko bo strokovna komisija skupaj s partnerji projekta razglasila letošnje zmagovalce. Aktualne novice in zanimive kolesarske podvige sodelujočih šol do takrat spremljajte na spletni strani Varno na kolesu.