Zakaj naj  glavo varuje čelada?


Ali ste vedeli? Naletna teža glave odraslega kolesarje se povečuje s hitrostjo, in znaša npr. pri padcu s hitrostjo 20 km/hpribližno 50 kg, kot da bi vam padla na glavo vreča cementa. Dobra kolesarska čelada glede na raziskave pomembno preprečuje nastanek težjih poškodb glave in možganov.


dr. Mateja Markl, AVP

 

Kolesarji spadajo med ranljivejše udeležence v prometu. V letu 2016 je umrlo 13 kolesarjev, preko 200 jih je bilo huje poškodovanih. Največ nesreč z udeležbo kolesarje se zgodi znotraj naselij, pogosto so žrtve starejši ter rekreativni kolesarji. Med vzroki prometnih nesreč kolesarjev so najpogostejši neupoštevanje prednosti, neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje, pogosto pa so tudi kolesarji sami povzročitelji hujših nesreč (padec v ovinku, po klancu navzdol).

Za varnost kolesarjev je zelo pomembno, da tudi sami poskrbijo za večjo varnost: z ustreznim in brezhibnim kolesom, uporabo zaščitne čelade, ter ustrezno vidnostjo, da jih vozniki prej opazijo. 

 

Javna agencija za varnost prometa je lani izvedla opazovanja kolesarjev - skupno 4.700 kolesarjev, v treh slovenskih mestih (Ljubljani, Maribor in Novem mestu), opazovanje pa je potekalo tako v naselju kot urbanem okolju ter izven naselja. Rezultati opazovanja kažejo, da so kršitve predpisov in prometnih pravil med kolesarji kar pogoste, saj je v povprečju kar 23 % kolesarjev kršilo predpise. Pri moških je bilo teh kršitev nekoliko več kot pri ženskah. Najpogostejše kršitve, ki se skladajo tudi s podatki Policije in redarstev glede izrečenih sankcij, pa so nepravilnosti pri prečkanju (predvsem prečkanje kolesarjenja na prehodu za pešce, kar ni ustrezno), stran in smer vožnje (vožnja v nasprotni smeri) ter tudi vožnja v rdečo luč. Sledijo pa vožnja po pločniku in uporaba mobilnega telefona med vožnjo. Najvišji delež kršiteljev kolesarjev je med mladostniki (26 %), najmanj pa pri otrocih (15 %). Glede zaščitne kolesarske čelade jo uporablja v povprečju 13 % opazovanih kolesarjev, delež uporabe čelade je pri moških bistveno višji (17 %) v primerjavi z ženskami (8 %). Pri otrocih je delež uporabe kolesarske čelade zadovoljiv, saj jo več kot 69 % otrok uporablja. Najmanj pa so čelado uporabljali mladostniki in sicer samo v 3,8 %, kar je zaskrbljujoče, zato je bilo v letu 2016 sprejeto tudi zakonsko določilo, da je zaščitna kolesarska čelada obvezna pri otrocih in mladostnikih do 18. leta starosti.

 

Več informacij najdete na spletnih straneh: External link opens in new tab or windowwww.avp-rs.si

 


Vprašajte nas