Znani zmagovalci 9. sezone Varno na kolesu


Program Varno na kolesu je letos že deveto leto spodbujal mlade k varni in aktivni vključitvi v promet ter združil več kot 10.000 učencev iz 140 slovenskih osnovnih šol. Mladi kolesarji in kolesarke so se prek inovativnih, tematskih in zabavnih nalog spoznavali s cestnoprometnimi predpisi, se s pomočjo zanimivih kolesarskih aktivnosti pripravljali na varno vključitev v promet in se obenem še potegovali za privlačne praktične in denarne nagrade.
External link opens in new tab or windowSEZNAM ZMAGOVALCEV PO KATEGORIJAH IN POSAMEZNIH NALOGAH SI LAHKO OGLEDATE TUKAJ.V letošnjem razpisu so učenci lahko sodelovali v 3 kategorijah; v razpisu A, razpisu B ali v razpisu A + B. Naloge razpisa A so opravljali učenci, ki so se letos pripravljali na kolesarski izpit. Temu primerne so bile tudi naloge, ki so jih uspešno opravili. Naloge ''Postajam kolesar'', ''Kolesarska pravila v zgodbi'' ter ''Kolesarji v moji občini'' so učence pripravljale, da se spoznajo s kolesarskimi pravili, obvezno opremo na kolesu in kolesarskimi potmi v njihovem kraju in v okolici šole. 

V razpisu B so letos sodelovali učenci cele šole, od 1. - 9. razreda. Sodelovalo je poljubno število otrok oziroma oddelkov. Skozi vso šolsko leto so pridno nabirali kolesarske kilometre. Skupno so vse šole v letošnjem šolskem letu zbrale kar preko 144.000 km. Izjemno!

V razpisu A + B je prav tako sodelovalo poljubno število učencev in oddelkov. Naloge so opravljali tako tisti učenci, ki so se v letošnjem letu pripravljali na kolesarski izpit, kot tisti, ki še ga niso ali so ga že opravili. Naloge so bile za vse poučne in zanimive.


Poleg ozaveščanja o varnosti v prometu je program letos izpostavljal tudi pomen kolesa kot trajnostnega prevoznega sredstva in v čim večjem številu spodbujal mlade, da svoj prosti čas preživljajo aktivno. Učenci, ki so se v letošnjem šolskem letu pripravljali na kolesarski izpit, so analizirali nevarne točke v svojem kraju, predstavljali pozitivne primere kolesarjenja v svoji občini in na ustvarjalen način razmišljali o različnih prometnih situacijah. Vsi ostali učenci pa svoje znanje o varnosti v prometu predstavili tako, da so pripravili priporočila za odpravo prometnih pomanjkljivosti v šolski okolici in s kolesarjenjem v prostem času nabirali kilometre za svojo šolo.


Učenci slovenskih osnovnih šol so letos spet dokazali kako dobro so pripravljeni na vožnjo s kolesom v prometu ter kako dobro poznajo kolesarska pravila, ki se jih morajo kot udeleženci v prometu držati.


Iskrene čestitke in posebna zahvala gre vsem sodelujočim učencem ter njihovim učiteljem mentorjem!