Zmagovalci programa Varno na kolesu iz Podravske in Primorsko-notranjske regije
Znani so zmagovalci 11. sezone programa Varno na kolesuProgram Varno na kolesu pod okriljem družbe Butan plin se je zaključil s sklepnim dejanjem. Na zaključni prireditvi v Ljubljani je bilo čutiti navdušenje in dobro voljo finalistov, strokovna žirija pa je za zmagovalce razglasila učence iz osnovne šole Sveti Tomaž in osnovne šole Toneta Tomšiča Knežaka.

Prvi so pokazali odličnost v sklopu vsebinskega sklopa POSTAJAM KOLESAR, drugi pa so si zasluženo nagrado priborili z izvrstno izpeljanimi nalogami vsebinskega sklopa AKTIVNO NA KOLESU. Razglašeni zmagovalci so v družbi posebnih gostov, ki so še dodatno obogatili program, prejeli priznanja ter bili nagrajeni za svoje celoletno trdo delo, prizadevanje in predanost na področju prometne varnosti in trajnostne mobilnosti.

Opravili kolesarski izpit in dokazali, da s cestnoprometnimi predpisi ni šale.


Prvo mesto je pripadlo osnovni šoli Sveti Tomaž, ki je v vsebinskem sklopu razpisa Postajam Kolesar opravila kar največje število nalog. Učenci so za svoj trud prejeli privlačno denarno nagrado v višini 1.000 evrov, ki bo šoli zagotovila nadaljnje izvajanje prometno-vzgojnih aktivnosti ter priložnost za izboljšanje infrastrukture za varno kolesarjenje.

Osnovna šola Milana Majcna Šentjanž se je uvrstila na drugo mesto in prejela šolsko kolo, ki bo mladim kolesarjem omogočilo še več aktivnih izletov in športnih dni, preživetih v naravi.

Tretje mesto si je prislužila Osnovna šola Branik, strokovna žirija pa jo je nagradila s servisom koles, ki ga podarja Zavarovalnica Triglav. Kolesa bo tako temeljito pregledala in popravila strokovna ekipa ter s tem zagotovila varnost in zanesljivost koles, ki je ključnega pomena za brezskrbno kolesarjenje.Zmagovalne šole RAZPISA Postajam kolesar so:

1. mesto | OŠ Sveti Tomaž

2. mesto | OŠ Milana Majcna Šentjanž

3. mesto | OŠ BranikNa razpisu so bili prepričljivo aktivni

Učenci iz OŠ Toneta Tomšiča Knežak so si prislužili prvo mesto v skupnem seštevku opravljenih nalog vsebinskega sklopa Aktivno na kolesu. Za trud in prizadevnost so poleg prestižne denarne nagrade v višini 1.000 eur, prejeli vstopnico za park WOOP, saj so se uvrstili tudi na drugo mesto za izvedbo športnega dneva.
Za največje število učencev, ki se je udeležilo športnega udejstvovanja na kolesu, pa je bila nagrajena OŠ Cirkovce. Z izvrstno opravljeno nalogo se je tako zavihtela na prvo mesto in si s tem priborila bon za prometno predstavitev na šoli, ki ga podeljuje Agencija za varnost v prometu (AVP).Učenci iz OŠ Jurija Vege Moravče so zasedli drugo mesto v skupnem seštevku opravljenih nalog omenjenega vsebinskega sklopa. S svojo predanostjo in vztrajnostjo so si zaslužili novo šolsko kolo, ki jim bo omogočilo nadaljnje raziskovanje okolice na dveh kolesih. Takoj za njimi, na tretje mesto, so se uvrstili mladi kolesarji iz OŠ Heroja Janeza Hribarja Stari trg pri Ložu, za svoj dosežek pa so prejeli servis koles.

Izmed posameznih nalog vsebinskega sklopa so izstopali učenci OŠ Braslovče, ki so nabrali največje število kilometrov (5.600 km) med vsemi sodelujočimi šolami. S trudom, vztrajnostjo in ljubeznijo do kolesarjenja so si priborili šolsko kolo. 

Na drugo mesto so se uvrstili učenci OŠ Šmihel, ki so prav tako navdušili z opravljenimi kolesarskimi kilometri, Zavarovalnica Triglav pa jih je nagradila s servisom koles, s katerim bo poskrbljeno, da bodo njihova kolesa vedno v brezhibnem stanju.

Zmagovalne šole RAZPISA Aktivno na kolesu so:

1. mesto (skupno) | OŠ Toneta Tomšiča Knežak

2. mesto (skupno) | OŠ Jurija Vege Moravče

3. mesto (skupno) |OŠ Heroja Janeza Hribarja Stari trg pri Ložu


Zmagovalne šole, ki so prekolesarile največ kilometrov, so:

1. mesto | OŠ Braslovče

2. mesto | OŠ Šmihel


Zmagovalna šola z največjim številom učencev na športnem dnevu:

1. mesto (skupno) | OŠ Cirkovce
Program še dodatno obogatili posebni gosti. Med gosti, ki so navdušili udeležence dogodka, je bil Jan Porič, nekdanji tekmovalec v spustu z gorskim kolesom, ki je delil svojo osebno izkušnjo o tem, kako mu je nošenje čelade rešilo življenje v hudi kolesarski nesreči. Njegova zgodba je navdihnila vse poslušalce in opozorila na pomembnost zaščitne opreme pri kolesarjenju.

Mojiceja Bonte, učiteljica, knjižničarka, novinarka in priznana slovenska pisateljica, pa je poudarila pomen trajnostne mobilnosti ter predstavila svoje literarno delo, otroško slikanico Šibazajec, ki nagovarja področje prometne varnosti.

Za glasbeno popestritev in nasmejane obraze otrok je poskrbela znana slovenska pevka Eva Boto.

Po dogodku so si udeleženci lahko ogledali interaktivno razstavo Zdrava pamet, ki jo je pripravil Nik Škrlec. Razstava je očarala obiskovalce z izjemno privlačnimi vizualnimi prikazi in interaktivnimi elementi, ki so jim omogočili razburljiv vpogled v kompleksno delovanje možganov. Obiskovalci so imeli med drugim priložnost spoznati, kako se možgani odzivajo na različne dražljaje iz okolice, kako vplivajo na naše ravnanje ter odločitve in kako lahko ta znanja uporabimo za povečanje varnosti med kolesarjenjem.